TGE Foundation

Over de stichting

TGE Foundation
In Kampala, de hoofdstad van Oeganda, heeft The Green Elephant Foundation haar werkterrein. De Stichting The Green Elephant spant zich in om veilig en milieuvriendelijk koken mogelijk te maken, te beginnen in Kampala, Oeganda. Schoon koken is koken op een efficiënte, moderne kookstoof met betaalbare verantwoorde briketten en/of pellets. The Green Elephant Foundation steunt de doelen, missie en ambitie van The Green Elephant.
The Green Elephant
The Green Elephant werkt aan de productie van goedkope en schone brandstof. Uit stengels van energiegewassen maakt het bedrijf briketten en pellets, die huishoudens als alternatief voor het milieuvriendelijke houtskool kunnen gebruiken in hun fornuizen. De missie is om hiermee een eind te maken aan de dodelijke huishoudelijke luchtvervuiling en dreigende ontbossing. De ambitie van de stichting is haar activiteiten op termijn uit te breiden naar andere gebieden van Oeganda en mogelijk andere Afrikaanse landen.

Het team

Ontstaan door de gedeelde betrokkenheid bij de problemen in Oeganda.

Penningmeester
Voorzitter

Koken doen we allemaal, elke dag. Een druk op de knop en ons fornuis doet het werk. In vele plaatsen in de wereld is dat heel anders. Vrouwen zijn de hele dag op pad om hout te sprokkelen, om daarna op open vuur hun potje te koken. Met alle gevolgen van dien, want koken op open vuur is schadelijk voor de gezondheid. Stichting The Green Elephant is al jarenlang verbonden met Oeganda. In Kampala zijn wij actief om vrouwen voor te lichten en te laten overschakelen naar een gezonde, veilige kookmethode. Koken op een efficiënte kookstoof met milieuvriendelijke briketten of pellets. Daarnaast helpen we de bevolking over te schakelen naar een gezonde en veilige kookmethode door middel van fondsenwerven voor kookstoven en schone brandstof.

Ons werk

In Oeganda koken vrijwel alle huishoudens op open vuur. Koken op open vuur is slecht voor de voedselgezondheid, het is doodsoorzaak nummer 4 in de wereld. Rook en roetdeeltjes die vrijkomen bij het koken brengen, door inademing, schade toe aan de luchtwegen. Het koken van een maaltijd staat gelijk aan het roken van 40 sigaretten per dag! Die schade kan zelfs de dood tot gevolg hebben.

Via voorlichting door Stichting The Green Elephant maken wij vrouwen in Kampala, Oeganda bewust van de gevaren van koken op open vuur. Zij maken kennis met het koken op een efficiënte kookstoof met milieuvriendelijke briketten of pellets. Een veilige, gezonde en milieuvriendelijke wijze van koken, die bovendien ook nog eens goedkoper is.

Via de Stichting The Green Elephant kun je helpen Oegandese families daadwerkelijk met deze nieuwe manier van koken aan de slag te laten gaan. Lees hier hoe je ons werk kunt ondersteunen.

Het hout dat nodig is om vuur te stoken voor in Oeganda vooral bij elkaar gesprokkeld. Dit leidt tot ontbossing. Met alle negatieve gevolgen voor landbouw en klimaat.

Families in Oeganda besteden tot 15 procent van hun inkomen aan brandhout of tot 6 uur per dag aan het verzamelen van brandhout. Het zoeken van hout gaat ten koste van andere huishoudelijke bezigheden, werk buitenshuis of aandacht voor de kinderen. Kinderen moeten regelmatig helpen in het huishouden, terwijl ze eigenlijk naar school horen te gaan.

Stichting The Green Elephant zorgt dat huishoudens leren te koken met milieuvriendelijke briketten of pellets op efficiënte kookstoven. Briketten of pellets van energiegewassen waardoor ontbossing wordt tegengegaan en veel tijd en inspanning bespaard wordt.

De naam van de stichting is niet voor niets The Green Elephant. De stichting helpt de Oegandese bevolking bekend te maken met de voordelen van het werken met briketten of pellets van het milieuvriendelijke en snelgroeiende lokale olifantengras. In Kampala zijn in 2017 de eerste plantages aangelegd. Ter plekke over het volgroeide gewas verwerkt tot milieuvriendelijk kookbrandstof.

Olifantengras
De naam van de stichting is niet voor niets The Green Elephant. De stichting helpt de Oegandese bevolking bekend te maken met de voordelen van het werken met briketten of pellets van het milieuvriendelijke en snelgroeiende lokale olifantengras. In Kampala zijn in 2017 de eerste plantages aangelegd. Ter plekke wordt het volgroeide gewas verwerkt tot milieuvriendelijke kookbrandstof.
Kampala
Oeganda met de hoofdstad Kampala ligt in Oost Afrika. The Green Elephant foundation focust zich op Kampala, waar 7 miljoen mensen wonen en waarvan ruim 85% van de gezinnen op een cookstove koken. Kampala is de standplaats van The Green Elephant, waar tevens de plantage ligt van het energie gras en de productie van de briketten en pallets plaats vindt.
62
Aantal huishoudens met cookstove
680
Aantal KG briketten gebruikt
30
Bomen gespaard